Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aanbod van technologieën

Aanbod van technologieën

In samenwerking met onze partners en veelal op onze locatie bieden wij diverse technologische mogelijkheden om voedsel langer vers te houden of om ingrediënten te extraheren uit (plantaardige) stromen. Milde technologieën, dat wil zeggen, met minder energie, water, staal, toevoegingen, en impact op het voedsel. Naast de technologieën die opgesteld staan in onze voedselverwerkingsfabriek, hebben we technologiepartners in ons netwerk die graag met uw product of proces vraagstukken aan de slag gaan.

High Pressure Processing (HPP) / Hoge Druk Pascalisatie – Houdt voedsel langer vers en gezond

HPP verlengt de houdbaarheid van voedsel door verpakte producten te onderwerpen aan een zeer hoge waterdruk – tot 6.000 bar. Het is een volledig natuurlijk proces waarbij gezuiverd koud water onder hoge druk wordt gebruikt om door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, zoals listeria en E. Coli, te neutraliseren zonder conserveermiddelen of chemicaliën. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van warmte of conserveringsmiddelen behouden HPP-producten betere smaak en blijven de voedingsstoffen behouden. Door de shelf life verlenging wordt een steentje bijgedragen aan het voorkomen van verspilling. Support wordt geboden bij het ontwikkelen van de receptuur, verpakking, testen, en opschalen. Kleinere en grotere producties zijn mogelijk om zo direct de markt te bedienen. 

Radio Magnetic Freezing (RMF) – Houdt voedsel smaakvol en kwalitatief hoogstaand

Deze technologie behelst het bevriezen van producten door middel van radiogolven in combinatie met een magnetisch veld. De technologie zorgt voor een beter behoud van de kwaliteit van het product in vergelijking met conventionele vriesmethoden.

Door het magnetische veld ontstaat een grotere afstand tussen de watermoleculen, waardoor de vorming van ijskristallen wordt vertraagd. Een lagere kiemvormingstemperatuur (faseovergang van water naar ijs) zorgt voor kleinere ijskristallen. Dit alles heeft een positief effect op de vorming van kleine ijskristallen waardoor de kwaliteit van het product optimaal behouden blijft. De afgelopen jaren is er veel toegepast onderzoek gedaan bij groenten, vis, vlees, en fruit. Smaak en textuur blijft beter bewaard, drip-loss wordt gereduceerd en er vindt een houdbaarheidsverlening plaats.

Pulsed Electric Fields (PEF technologie) – maakt inhoudsstoffen makkelijk bereikbaar en houdt producten langer vers

Deze nieuwe conserveringsmethode opent nieuwe perspectieven voor de voedingsindustrie. PEF technologie werkt door het celmembraan te doorboren, ongeacht de grootte van de cel. Het proces is gericht, mild en schoon. Het kan worden gebruikt voor het conserveren van vloeibare bulkproducten zoals vruchtensap, melk, yoghurt en soep. De elektrische impulsen kunnen homogeen door het product heen worden aangebracht en de technologie is goed toepasbaar voor het pasteuriseren van vloeibare levensmiddelen bij lage temperatuur.

PEF wordt verder toegepast om de cellen te openen waardoor inhoudsstoffen makkelijker bereikbaar zijn. Veel toepassingen zijn te bedenken zoals het extraheren van vitamines , versneld fermenteren, of energiezuinig drogen.

Membraantechnologie – scheidt inhoudsstoffen op natuurlijke wijze

De technologie maakt het mogelijk om eiwitten, pigmenten en andere ingrediënten van grondstoffen te scheiden zonder het gebruik van warmte. Deze ‘natuurlijke’ scheidingstechniek geeft een onveranderde functionaliteit van de stoffen en kan voor veel verschillende doeleinden worden toegepast. Hoogwaardige producten met een langere houdbaarheid zijn gegarandeerd.

Agitated Thin Film Drying (ATFD) – Droogt inhoudsstoffen efficiënt

AFTD is een techniek om efficiënt en mild hoogwaardige eiwitten, vloeibare voedingsmiddelen, pasta’s of gepureerde voedingsmiddelen te drogen. Een hoger efficiëntieniveau van verwerking en extractie (bijvoorbeeld omega-3-extractie) van grondstoffen wordt bereikt. Het toepassen van een lage thermische belasting geeft het eindproduct een hoger kwaliteitsniveau in vergelijking met conventionele droogtechnologieën. Deze technologie kan worden toegepast op bijvoorbeeld natuurlijke fruit- en groentepoeders en eiwitten voor babyvoeding.

ATFD draagt ​​tevens bij aan een circulaire, klimaatneutrale voedseleconomie en gezonde voeding: een energiereductie tot 70% is haalbaar (zelfs 80-85% met een warmtepomp).

Verwerkingslijn – essentiële voorbereiding voor het verder verwaarden van groenten en fruit tot ingrediënten

Het verwerken van groente en fruit tot vloeibare producten is vaak een eerste stap in verdere valorisatie. Na het fijnmalen van de groente / het fruit wordt de vloeibare fracie (het sap) gescheiden van de vaste fractie (de vezel) door middel van een decanter. Dit sap wordt gepasteuriseed en afgevuld, maar kan ook verder verwerkt worden tot een concentraat door middel van het verdampen van het water. De vaste fractie kan verder verwerkt worden tot een droge vezel in de vorm van een fijn poeder. Na het fijnmalen van de groente / het fruit kan ook een puree gemaakt worden door middel van zeven. Afsluitend kunnen de sappen, concentraten en purees aseptisch verpakt worden en zo buiten het oogstseizoen om ook verwerkt worden in eindproductien die hun weg naar de consumenten vinden. 

Meer informatie? Deze Food Tech Brainport collega staat graag voor u klaar.

FTB pand