Food from Food

Food from Food

Het project Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het gebied van de hoogwaardige inzet van plantaardige nevenstromen.

Over dit project

Preigroen, te kleine appels, sinaasappelschillen. Zomaar wat voorbeelden van reststromen. Maar is dat wel de juiste term? Het zijn producten die nog steeds voedzaam en vol van smaak zijn. Het Food from Food project bracht ondernemers en (onderzoeks)instellingen samen op het gebied van het verwaarden van plantaardige nevenstromen. In tientallen projecten (‘succesverhalen’) werkten zij aan het opwaarderen van plantaardige nevenstromen zodat zij niet verloren gaan en alsnog de weg richting de markt vinden.

Food from Food was een grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland. Het project liep van januari 2017 tot december 2020 en heeft bijna 30 succesverhalen opgeleverd. Binnen Food from Food zijn uitdagingen waar deelnemers tegenaan lopen waanneer zij aan de slag gaan met het valoriseren van reststromen in kaart gebracht en aangepakt.

Food from Food werd mede mogelijk gemaakt door: de Provincie Noord Brabant, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Antwerpen en Ministerie van Economische Zaken.

Het stimuleren, ondersteunen en versnellen van innovatie in de agro- en voedingsmiddelenindustrie op het gebied van de verwaarding van plantaardige nevenstromen tot voedingsmiddelen wordt ook na 2020 voortgezet.

Nieuwsgierig naar alle succesverhalen voortkomend uit het Food from Food project? Bekijk ze op deze pagina.

Succesverhalen binnen dit project

VanRijsingenGreen: Alles is waardevol!

VanRijsingenGreen is bekend met de vele mogelijkheden van groenten en is zeer actief in reststroomverwaarding met een bestaande sapfabriek voor wortelen. Met de beschikbare kennis transformeert het bedrijf groenten tot uitdagende nieuwe toepassingen.

Beefy Green: de smaakvolle, hybride burger

Beefy Green heeft een hybride burger ontwikkeld op basis van een reststroom van de oesterzam: de voet. Het resultaat: smaakvolle, houdbare burger!

PeelPioneers: de schillenboer van de toekomst

PeelPioneers zet ‘afval’ succesvol om naar food en feed ingrediënten en chemische bouwblokken.

Oatelli: van haverzemel tot pasta

Bij het verwerken van haverkorrel tot bloem, ontstaat de haverzemel, het vliesje, als bijproduct. Oatelli zocht naar een toepassing voor dit nevenproduct, dat veel te bieden heeft.

Verbruggen Paddestoelen: Feet to Food

De Nederlandse oesterzwamkwekerij Verbruggen Paddestoelen BV broedt op een vernieuwend voedingsingrediënt voor hybride vegetarische producten. 

Banana Puree Pilot Factory

We willen voorkomen dat miljoenen bananen jaarlijks worden weggegooid. In dit succesverhaal staat het creëren van een nieuwe economische waarde voor een product dat tot voor kort als afval gezien werd centraal.

Botanic Bites: vegetarische snack met een bite

Botanic Bites ging op zoek naar een manier om reststromen om te zetten naar waardevolle, goed verteerbare voedingsmiddelen.

Betrokken communityleden

Details

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Website:

Zorgt voor optimaal gebruik van grondstoffen

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

Naam*

FTB pand