Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Paprika Cluster

Paprika Cluster

Het ontwikkelen van nieuwe voedsel toepassingen voor reststroom paprika’s en het daarmee creëren van nieuwe verdienmodellen. Nu belanden onverkoopbare paprika's vaak bij snijderijen, veevoerproducenten of bij het compost. Zonde! Zeker omdat hoogwaardige verwerking tot voedselproducten en -supplementen mogelijk is. Binnen dit consortium wordt samengewerkt om paprika nevenstromen te verwerken tot nieuwe food ingrediënten.

Over dit project

Paprika: een veel geteeld product in Nederland. Dit brengt een grote hoeveelheid aan reststromen met zich mee. Paprika’s die vanwege etherische redenen niet geschikt zijn voor retail. Producten die niet geschikt zijn voor de verkoop, maar die nog wel geschikt zijn voor andere toepassingen. Nu belanden ze vaak bij snijderijen, veevoerproducenten of bij het compost. Zonde! Zeker omdat hoogwaardige verwerking tot voedselproducten en -supplementen mogelijk is. In dit project wordt door een aantal partijen samengewerkt om paprika nevenstromen te verwerken tot nieuwe food ingrediënten.

Het consortium bestaat uit een 5-tal bedrijven: Rainbow Kleinpak (sorteerder en verpakker van paprika’s), Hela Thissen (kruiden- en specerijenleverancier en product van sauzen, dressing en curry ketchup), Keep Food Simple (stichting gericht op het verwerken van onbenutte agrarische grondstoffen tot hoogwaardige voedingsmiddelen), Bodec (expert in processing in voedingsmiddelenindustrie) en Food Tech Brainport (facilitator en netwerkpartij).

Het Paprika Cluster bestaat uit meerdere fases. In het eerste (theoretische) deel is onderzocht wat kansrijke inhoudsstoffen in paprika en mogelijke toepassingen zijn. Vervolgens is praktisch gekeken naar het effect van de inzet van verschillende technologieën op de kwaliteit van paprika sap. Eveneens zijn er verschillende producten ontwikkeld op basis van die sappen. Nu is onderzocht welke technologieën geschikt zijn en welke toepassingen mogelijk zijn kan een volgende stap worden gezet naar productontwikkeling. Stap voor stap meer waarde halen uit reststromen. Dat is waar we naar streven met het consortium.

Dit project is eind 2021 afgerond.

Succesverhalen binnen dit project

Betrokken communityleden

No data was found

Details

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand