Search
Close this search box.

Proeffabriek

Proeffabriek

Binnen dit project wordt er samen met ondernemers gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe businesscases voor toepassingen voor plantaardige stromen en het valideren en opschalen van het proces. De proeffabriek heeft een ‘’open’’ en ‘’flexibel’’ karakter. Dit betekent dat diverse groenten en fruitsoorten verwerkt kunnen worden en dat het toegankelijk is voor derden.

Over dit project

De ‘’proeffabriek’’ is de naam die is gegeven aan de verwerkingslijn waarmee diverse groenten en fruit stromen verwerkt kunnen worden tot sappen, concentraten, puree en vezels. Halffabricaten die gebruikt kunnen worden als ingrediënt in voedingsproducten.

Bij de teelt van groenten en fruit komen diverse reststromen vrij, omdat het bijvoorbeeld niet voldoet aan esthetische eisen (misvormde groenten), bepaalde onderdelen niet gebruikt worden (bovenste groene gedeelte van prei) of doordat er een mismatch is tussen vraag en aanbod. Deze stromen worden om diverse redenen vaak onderbenut.

Door (rest)stromen te verwerken tot halffabricaten kan de houdbaarheid verlengd worden en de toepassingsmogelijkheden vergroot. Zo kunnen bijvoorbeeld sappen verwerkt worden in smoothies en sauzen; puree in dips en maaltijdcomponenten; en vezels als bindmiddel of vezelverrijker. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde componenten ofwel inhoudsstoffen eruit te halen, omdat ze een bepaald gezondheidseffect hebben of toegepast kunnen worden als natuurlijke kleur- or smaakmaker.

Binnen dit project wordt er samen met ondernemers gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe businesscases voor dergelijke toepassingen voor plantaardige stromen en het valideren en opschalen van het proces. De proeffabriek heeft een open en flexibel karakter. Dit betekent dat diverse groenten en fruitsoorten verwerkt kunnen worden en dat het toegankelijk is voor derden.

Succesverhalen binnen dit project

Betrokken communityleden

No data was found

Details

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand