Zoek
Sluit dit zoekvak.

"Als bakker willen wij gewoon bezig zijn met ons vak. Food Tech Brainport heeft ons hiermee geholpen. We besteden nu weer tijd aan ons ambacht!"

Bakkerij Mariën: minder handjes dankzij de inzet van een cobot

Efficiënter werken met minder handjes. Dat was de vraag waarmee bakkerij Mariën bij ons terecht kwam. De oplossing: een cobot die een deel van de (zware) werkzaamheden overneemt.

Bakkerij Mariën: minder handjes dankzij de inzet van een cobot

“Vandaag heb ik Tweety mogen aanschouwen!” Collega Dirk vertelt over zijn bezoek aan Bakkerij Mariën, gevestigd in het Belgische Balen. Daar is onlangs een nieuwe collega gestart: Tweety. Dirk is vanuit zijn rol in het Cotemaco project, een Europees project waarbij bedrijven gestimuleerd worden productieprocessen te automatiseren, betrokken bij de ontwikkeling van Tweety. Tweety is namelijk een cobot: robot bedoeld om samen te werken met mensen.

Dicht bij het ambacht blijven
Een bakker wil vooral doen waar hij goed in is, dicht bij zijn ambacht blijven. Zo ook het familiebedrijf opgericht in 1958. Een cobot helpt de bakkerij om dit te realiseren. Tweety, de naam heeft de cobot te danken aan zijn kleur, draagt bij aan een efficiënter productieproces. Tweety neemt de zware, repetitieve en monotone taken over zoals het vullen van en het in de ovenkarren plaatsen van bakplaten. Hierdoor houden de medewerkers van de bakkerij tijd over om met de kwaliteit van de producten bezig te zijn. Concreet: dankzij Tweety verbetert de ergonomie van de bakkerij, wordt de efficiëntie verhoogd én de voedselverspilling beperkt. Een bakker die weer bezig kan zijn met zijn vak.

Het ontstaan van Tweety
Bakker: al vele jaren een knelpuntberoep. Een beroep waar het lastig voor is mensen te werven. Daarom wordt gezocht naar oplossingen om de aanwezige kennis en ambacht van de bakkers van het Belgische bedrijf zo goed mogelijk te benutten. Via Cotemaco is de bakkerij geholpen door mee te denken over procesautomatisering en door technologische partners te verbinden aan het bedrijf.

Als wij bedrijven kunnen helpen een toekomstbestendig en efficiënt productieproces in te richten, dan worden we daar heel blij van. We zien, en belangrijker nog, de eigenaren van de bakkerij zien dat het echt werkt. Ze worden er beter van. Daar doen we het voor.

Betrokken communityleden:

No data was found

Details

Project:

Geen projecten gevonden

Thema:

Handsfree voedsel verwerken

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand