Zoeken
Sluit dit zoekvak.

"Miljoenen bananen worden jaarlijks weggegooid. Dat kan anders! In de Banana Puree Factory worden onverkoopbare bananen verwerkt tot ingrediënt voor andere voedingsmiddelen."

Banana Puree Pilot Factory

We willen voorkomen dat miljoenen bananen jaarlijks worden weggegooid. In dit succesverhaal staat het creëren van een nieuwe economische waarde voor een product dat tot voor kort als afval gezien werd centraal.

Banana Puree Pilot Factory

Bananen: het meest verhandelde fruit ter wereld. Alleen al in Europa worden jaarlijks 6 miljard kg bananen geïmporteerd. Dit gebeurt hoofdzakelijk via de havens van Antwerpen en Rotterdam, waar de bananen per schip aankomen. Hier worden jaarlijks miljoenen kilo’s nog bananen afgekeurd voor retail en direct vernietigd. Dit terwijl de bananen nog kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen.

SUNT, Sunergy Systems en Luik Natie zijn samen de strijd aangegaan tegen de verspilling van deze bananen. Synergy Systems onderzocht daarvoor de haalbaarheid om deze bananen te verwerken als hoogwaardige grondstof in het bananenbrood van Sunt. Luik Natie ondersteunde met afhandeling, opslag en transport van bananen in de haven. Zo voorkomen we voedselverspilling en creëren we een nieuwe economische waarde voor een product dat tot voor kort als afval gezien werd.

In dit project is de haalbaarheid onderzocht om afgekeurde bananen te verwerken tot bananenpuree. De puree kan vervolgens gebruikt worden in smoothies, ijs, cake etc. De resultaten laten zien dat het mogelijk is om afgekeurde bananen uit de haven in een Banana Factory te verwerken tot bananenpuree. Weggooien is zonde, we hebben laten zien wat andere mogelijkheden zijn.

Food Tech Brainport heeft de partijen bij elkaar gebracht en meegewerkt aan het haalbaarheidsonderzoek.

Betrokken communityleden:

No data was found

Details

Project:

Geen projecten gevonden

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand