Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat mag je claimen over jouw product?

’Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder’, kopte het Expertisecentrum levensmiddelenindustrie onlangs. Het belang van gezonde voeding krijgt steeds meer aandacht en consumenten zijn op zoek naar gezondheid. Sinds de coronacrisis is dit bewustzijn alleen maar sterker geworden. In antwoord op de groeiende vraag naar gezondere producten komen steeds meer bedrijven met zogeheten functionele voeding: voedingsproducten met een verbeterde nutritionele waarde. Een bekend voorbeeld hiervan is yoghurt met extra eiwitten en/of vezels.

De EU-Claims Verordening: voedings- en gezondheidsclaims

De claim gerelateerd aan haver is omschreven als: beta-glucanen van haver verlagen het cholesterolgehalte. Een verlaging van het cholesterolgehalte kan het cardiovasculaire risico beperken. Het is natuurlijk harstikke mooi als je een dergelijk gezondheidsvoordeel kan noemen op je product. Echter een bepaald gezondheidsvoordeel ‘claimen’ kan niet zomaar. In Europa is dit namelijk gebonden aan de EU Claims verordening (EG) nr. 1924/2006. Onlangs publiceerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het ’Handboek Voedings- en gezondheidsclaims’ om bedrijven te helpen aan deze regelgeving te voldoen.

Maar wat is nu een claim en wanneer wordt een uitspraak als claim betitteld? Een claim zegt iets over een levensmiddel en kent een ruime definitie: elke boodschap of aanduiding over bepaalde eigenschappen van een levensmiddel die niet verplicht is op grond van Europese of nationale wetgeving. De definitie van een claim omvat niet alleen tekstuele uitdrukkingen, maar ook illustraties, grafische voorstellingen en symbolen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee type claims:

Een voedingsclaim geeft aan dat een bepaald nutriënt in een verhoogde dan wel verlaagde concentratie aanwezig is in vergelijking met het standaardproduct. De claim ‘bron van vezels’ is bijvoorbeeld een voedingsclaim. Een voedingsclaim kan ook gaan om de energetische (calorische) waarde. De welbekende claim ‘light’ is een voorbeeld hiervan.

Gezondheidsclaims zijn een stuk ingewikkelder. Een gezondheidsclaim impliceert dat er een positief verband bestaat tussen een levensmiddel of bestandsdeel hiervan en de gezondheid. Een gezondheidsclaim kan dus betrekking hebben op een levensmiddel, bijvoorbeeld ‘gedroogde pruimen dragen bij tot een normale darmfunctie’ of gaan over een specifiek ingrediënt of nutriënt zoals het voorbeeld van bèta-glucanen van haver.

Check welke claims zijn toegestaan

Alleen claims die zijn toegelaten door de Europese Commissie mogen gebruikt worden. Als je een claim wilt gebruiken moet jouw product voldoen aan de daaraan gestelde voorschriften. De toegestane voedingsclaims zijn te vinden in de bijlage van de Claimsverordening. Voor een overzicht van geautoriseerde gezondheidsclaims kan de Database Claimsverordening worden gebruikt. Daarin staan alle gezondheidsclaims en de voorwaarden voor gebruik ervan. Een overzicht van (nog) niet toegestane claims is te vinden in het EU Register of nutrition and health claims made on foods.

Creëer waarde met inhoudsstoffen

Voor veel claims geld dat een bepaalde voedingsstof in een minimale hoeveelheid aanwezig dient te zijn. Een voorbeeld: de claim ‘vezelrijk’ mag alleen gebruikt worden als het vezelgehalte van het product minimaal 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal bedraagt.

De inzet van innovatieve technologieën tijdens het productieproces kan helpen bij het ontwikkelen van (functionele) voeding met claims. Bij milde verwerkingstechnologieën zoals PEF (Pulsed Electric Field) gaan er vaak minder voedingsstoffen verloren tijdens het productieproces in vergelijking met conventionele methoden. Daarnaast is het mogelijk om met dergelijke technologieën bepaalde componenten of inhoudsstoffen efficiënt te winnen, die als ingrediënt weer gebruikt kan worden in voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld als ‘vezelverrijker’.

De mogelijkheden van onze voedselverwerkingsfabriek

Met onze voedselverwerkingsfabriek bieden we ondernemers de mogelijkheid om plantaardige reststromen te verwaarden naar innovatieve ingrediënten. Ingrediënten zoals bioactieve stoffen en vezels die ingezet kunnen worden om functionele voedingsmiddelen te ontwikkelen. Zo kan slimme technologie ervoor zorgen dat een product een bepaalde voedings- of gezondheidsclaim mag dragen.

Wil jij meer weten over de voedselverwerkingsfabriek of over mogelijkheden van technologie om functionele levensmiddelen te ontwikkelen? Neem contact op met ons team via info@foodtechbrainport.com.

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand