Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van projectenorganisatie naar krachtige netwerkorganisatie: de evolutie van Food Tech Brainport

Jos de Boer is 2 jaar directeur van Food Tech Brainport. Hoe kijkt hij terug op deze jaren en hoe ziet hij de komende periode voor zich?

“Food Tech Brainport was 2 jaar geleden een projectorganisatie. We namen deel aan diverse nationale en internationale projecten passend bij onze missie: zonder verspilling, gezonde voeding voor iedereen. Aan die missie is niets veranderd, maar aan de manier waarop onze organisatie is ingericht wel. We hebben het team uitgebreid, onze slagkracht vergroot door personen aan ons te binden die allemaal een mooi gevulde rugzak hebben. Specialisten die veel ervaring met en kennis over de (innovatieve) voedselverwerkende industrie hebben, maar die ook een groot netwerk hebben opgebouwd van technology providers, voedselverwerkende bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Professionaliseren en slagkracht vergroten

Onze organisatie is geprofessionaliseerd: we verbinden én brengen bedrijven die actief zijn in de voedselverwerkende industrie verder. We hebben verdere aansluiting gemaakt op het bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Daarbij hebben we ons netwerk vergroot en versterkt met partners, waarvan we er een aantal als bewoner hebben mogen verwelkomen op onze locatie. Food Design Solutions, BeefyGreen en Carezzo bijvoorbeeld. Ook hebben we samen met partners een voedselverwerkingsfabriek ontwikkeld. Deze fabriek biedt de mogelijkheid tot testen (welke combinatie van technologieën is optimaal), opschalen (hoe kan ik versneld opschalen en naar de markt brengen), en produceren (hoe maak ik mijn product zo efficiënt en duurzaam mogelijk).

Ontwikkelen partnershipmodel op basis van best practices

Zijn we er dan? Nee, nog lang niet wat mij betreft. Momenteel zijn we bezig om ons partnershipmodel verder uit te werken, op basis van de best practices die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Daarbij kijken we ook naar de specifieke behoeftes van onze (potentiële) partners. Ik hoop dat we de komende tijd meer bedrijven uit de voedselverwerkende industrie en technology providers mogen verwelkomen in ons netwerk en in de voedselverwerkingsfabriek om zo nog meer moois te zien gebeuren.

Bedrijven zien groeien

De momenten waar ik echt met trots kijk naar wat we samen hebben opgebouwd? Als ik een bedrijf zie floreren, daadwerkelijk de markt zie veroveren (in positieve zin) met een concept waar wij ons steentje aan hebben bijgedragen. Ik noem een Peel Pioneers, de schillenboer van de 21e eeuw. Onlangs hebben zij een award ontvangen van de Provincie Noord-Brabant. Een ander voorbeeld: BeefyGreen, makers van vegetarische halffabricaten en hybride hamburgers. Een bedrijf dat alle activiteiten in ons pand heeft gecentreerd, van ontwikkeling tot productie en verkoop. Dankzij de directe lijnen naar technology providers en ingrediëntleveranciers kunnen ze snel schakelen en efficiënt produceren. Dat zijn toch wel de momenten die je doen beseffen: hier doen we het voor.”

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand