Zoek
Sluit dit zoekvak.

Talent bloeit op bij Food Tech Brainport!

Food Tech Brainport werkt graag samen met jonge talenten. Vandaag zetten we er één op het podium: Hanneke van den Einden. Zij is bezig met haar eindstage bij Bodec voor de opleiding Applied Science die ze volgt aan Fontys Hogeschool Eindhoven. Lees hier haar verhaal.

“Ik doe onderzoek naar een innovatieve droogtechnologie: Agitated Thin Film Dryer (ATFD). Er staat nu een kleine variant opgesteld hier, maar om ook op productieschaal aan de slag te gaan met deze technologie komt er een grote variant bij. Technologie opschalen gaat niet zomaar, de instellingen zijn heel anders. Ik kijk naar de verschillen in werking tussen de kleine en grote ATFD en wat het effect daarvan is op de kwaliteit van het product na het droogproces. De verwachting is dat bepaalde stoffen, zoals suikers, makkelijker te drogen zijn op de grote variant.

Ik lever écht een bijdrage

Het leuke van de stage is dat je echt meekrijgt hoe het opschalen van processen werkt. Op school doen we alles op labschaal, waardoor je eigenlijk geen kennis van apparatuur en opschaling ontwikkelt. Toen ik hier in maart kwam dacht ik het met mij wel ging lukken om binnen één maand de grote ATFD te realiseren en werkend te krijgen. De praktijk bleek anders. Bepaalde onderdelen kennen een lange levertijd en je moet eerst uitzoeken wat je precies nodig hebt. Er komt veel meer bij kijken dan ik dacht. En je bent afhankelijk van andere mensen. Zo moet ik bijvoorbeeld samen met de lasser bepalen waar stukken onderdelen moeten komen. Het is leuk om te zien dat mijn advies en frisse blik ook echt van pas komt. Er wordt écht wat mee gedaan.
Af en toe is het wel frustrerend als iets nog niet werkt en ik daardoor nog geen testen kan doen. Maar tegelijkertijd geeft dat ook leuke spanning: gaat het werken? En als het werkt is het echt van ‘’wauw het is gelukt’’. We zijn nu bijna zover dat de machine klaar voor gebruik is. Ik leef toe naar het moment dat alles straks draait en werkt. Dan kan ik echt beginnen. Ik kan niet wachten!

Alles is mogelijk

In november hoop ik mijn studie afgerond te hebben. Ik weet nog niet wat ik precies ga doen. Ik denk wel meteen het werkveld in. Doordat mijn opleiding heel breed is kan ik veel kanten op. Maar door mijn stages bij levensmiddelenbedrijven heb ik toch wel passie voor deze sector ontwikkeld. Binnen de levensmiddelenindustrie zou ik graag aan de slag willen gaan op gebied van kwaliteit (als er iets in het proces verandert, wat doet het dan met het product) of op productontwikkeling (wat gebeurt er als ik de samenstelling van het product wijzig). Ik vind droogtechnologieën erg interessant, maar ook het 3D-printen van voedsel maakt met enthousiast. Er is nog van alles mogelijk!

Wat ik andere studenten wil meegeven? Doe vooral wat je leuk vindt!”

Wij zijn heel blij met Hanneke. Een welverdiend podium op deze Wereld Jonge Talentendag!

Ook op zoek naar een uitdagende, interessante stage of afstudeerplek? Stuur dan een email naar info@foodtechbrainport.com.

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand