Zoek
Sluit dit zoekvak.

"Ik ben er trots op dat we van een bijproduct een voedzaam hoofdingrediënt hebben gemaakt, en daarmee verspilling voorkomen!"

Oatelli: van haverzemel tot pasta

Bij het verwerken van haverkorrel tot bloem, ontstaat de haverzemel, het vliesje, als bijproduct. Oatelli zocht naar een toepassing voor dit nevenproduct, dat veel te bieden heeft.

Oatelli: van haverzemel tot pasta

Haver is terug van weggeweest. De graansoort wordt verwerkt in steeds meer producten. Van havermout tot havermelk en van haverkoekjes tot smoothies. Bij het verwerken van haverkorrel tot bloem, ontstaat de haverzemel, het vliesje, als bijproduct. Oatelli zocht naar een toepassing voor dit nevenproduct, dat veel te bieden heeft. Het is het meest vezelrijke component van de haverkorrel. En niet zomaar een vezel, maar een type vezel (bèta-glucanen) dat je cholesterolgehalte kan verlagen. Daarnaast bevat het alle essentiële aminozuren en is het rijk aan vitaminen en mineralen.

Ondanks dat de zemel zo voedzaam is, wordt deze vaak weggegooid of gebruik als veevoer. En dat is ook wel te verklaren. De haverzemel is een ruwe, vezelige grondstof die lastig is te verwerken is in een product. Oatelli liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en onderzocht binnen het Food from Food project in samenwerking met Keep Food Simple de mogelijke toepassingen van haverzemelen. De eisen: het moest een gezond product zijn dat met een eenvoudig productieproces en een lage footprint kon worden geproduceerd.

Na vele experimenten kwam de toepassing van een gezonde pasta naar voren. De receptuur voor deze haverpasta is geoptimaliseerd. Er is gewerkt aan smaak en een goede textuur. De pasta bevat meer dan 25% haverzemel en daarmee genoeg bèta-glucanen om de claim vezelrijk en cholesterolverlagend te dragen. Met behulp van HAS studenten is een marketing boodschap en een eerste verpakkingsontwerp gemaakt.

Betrokken communityleden:

Details

Project:

Geen projecten gevonden

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand