Zoeken
Sluit dit zoekvak.

"Goed voor je lichaam en goed voor het milieu!"

Botanic Bites: vegetarische snack met een bite

Botanic Bites ging op zoek naar een manier om reststromen om te zetten naar waardevolle, goed verteerbare voedingsmiddelen.

Botanic Bites: vegetarische snack met een bite

Er bestaan op dit moment veel plantaardige reststromen die nu nog gevoed worden aan dieren of met een lage waarde terugkeren in de humane voedselketen. Door onder ander fermentatie kunnen deze stromen verrijkt worden met belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen.

Botanic Bites ging in het Food from Food project op zoek naar een manier om deze reststromen om te zetten naar waardevolle, goed verteerbare voedingsmiddelen. Als eerste is onderzoek gedaan naar de beschikbare reststromen, die ontstaat na het persen van verschillende groenten, zaden en pitten:

  • de koek die achter blijft na het persen van lijn olie
  • hennep zaad
  • haver
  • tarwe eiwit

Vervolgens zijn er een grote aantal testen uitgevoerd om deze stromen te matchen met een geschikte schimmel voor fermentatie. Hier is met name gekeken na de tempeh schimmel. Echter waren de resultaten niet voldoende, de smaak was niet lekker en de de bite was te zacht. Wij gingen vervolgens de boven genoemde reststromen matchen met de schimmel van de oesterzwam en kwamen hierdoor wel tot goede resultaten.

Botanic Bites heeft een product ontwikkeld genaamd ‘Fumpeh’, dit heeft de smaak van paddenstoel, de gewenste stevigheid en extra nutriënten die de reststromen meebrengen zoals eiwitten plus de goede verteerbaarheid die bereikt wordt door fermentatie. In 2021 verwacht Botanic Bites de markt te betreden met Fumpeh.

Betrokken communityleden:

Details

Project:

Geen projecten gevonden

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand