Zoeken
Sluit dit zoekvak.

"Van afval naar waardevolle grondstof"

PeelPioneers: de schillenboer van de toekomst

PeelPioneers zet ‘afval’ succesvol om naar food en feed ingrediënten en chemische bouwblokken.

PeelPioneers: de schillenboer van de toekomst

Sinaasappelschillen. Lange tijd een doorn in het oog van afvalbedrijven. Composteren is eigenlijk geen optie want dit proces gaat erg langzaam en het verbranden van de schillen is naast dat het erg prijzig is ook nog eens slecht voor het milieu. Dat moet anders kunnen, dacht Sytze van Stemp, en zo begon hij samen met 2 compagnons PeelPioneers. Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot de duurzame schillenboer van de 21e eeuw. PeelPioneers zet dit ‘afval’ succesvol om naar food en feed ingrediënten en chemische bouwblokken.

Wij kenden PeelPioneers al en attendeerden hen op het Food from Food project. We hebben samen een projectplan opgesteld omtrent het omzetten van citrusschillen in voedingsvezels, zoals cellulose en pectine, voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers), soepen en sauzen. De vezels bestaan uit een combinatie van oplosbare en niet-oplosbare vezels waardoor ze een unieke functionaliteit hebben van een goed waterhoudend vermogen. Dit zorgt voor een betere textuur, houdbaarheid én voedingswaarde.

Om tot een marktwaardige vezel te komen zijn heel wat stappen doorlopen in het traject. Van het doen van testen op labschaal (Bodec/ILVO), analyses (Brightlabs), opschaling naar pilot (o.a. ILVO), testen op functionaliteit en applicatie testen (FI&S).

De rol van Food Tech Brainport in dit gehele traject is het verbinden van alle relevante actoren uit ons netwerk om het vraagstuk van PeelPioneers mede te onderzoeken op haalbaarheid, kansen en economische marktwaarde.

Betrokken communityleden:

Details

Project:

Geen projecten gevonden

Thema:

Ingrediënten uit (plantaardige) stromen

Geen teamlid gevonden

Neem contact op

Samen werken aan de voedingsindustrie van morgen? Wij denken graag mee met jouw uitdaging, idee of concept en verwelkomen je graag als partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

FTB pand